Bloemendaal B 6779
Bij Elswoutslaan 22, 2051 AE te Overveen

Omschrijving

BLOKHUT. Het monumentaalste "rustieke" bouwwerk in een Nederlands park, dienende als hertenverblijf en bestaande uit een stal voor de dieren en daarboven een hooizolder, gebouwd tussen 1812 en 1844.

Rechthoekig gebouw onder rieten zadeldak, waarvan de zijwanden en het onderste deel van de kopgevels zijn opgetrokken uit staande- en het bovendeel van de kopgevels uit liggende boomstammen. Aan voor- en achterzijde is het dak doorgetrokken op resp. vier en twee losse stammen, waardoor open voorhallen van twee en een travee zijn gevormd, waarin dwarsgeplaatste trappen leiden naar een travee diepe, tussen de stammen opgehangen galerijen voor de zoldertoegangen; deze galerijen hebben eveneens uit stammetjes samengestelde leuningen, bestaande uit vakken waarin een diagonaal kruis.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.