Bloemendaal B 6779
Bij Elswoutslaan 10, 2051 AE te Overveen

Omschrijving

TUINHUIS BIJ DE ELSWOUTSLAAN. Karakteristiek voorbeeld van door Van Laar's Magazijn van Tuinsieraaden (1802) geinspireerde parkstoffering.

Tussen 1812 en 1844 opgetrokken vierkant houten gebouwtje in gemengd klassicistische en gotiserende trant, gedekt door een aan voor- en zijkanten overstekend zadeldak en verdeeld in een benedenruimte en een vliering.

De oorspronkelijk beglaasde, thans open voorgevel bevat vier halve zuilen waartegen ter hoogte van de vlieringvloer bij wijze van kapiteel een krans van acanthusbladeren is getimmerd. De zuilen dragen een schot waarin tussen de middelste zuilen een gotische, in een spitsboog gevatte driepasboog is gespannen die nog van de oorspronkelijke, in ijzeren roeden gevatte beglazing is voorzien; te weerszijden hiervan zijn vierpassen in cirkels en onder de daknok een gotisch bedoeld ornamentje geschilderd. Van de uit planken samengestelde zijwanden bevat de westelijke een groot, oorspronkelijk eveneens beglaasd gietijzeren roosvenster met "gotische" traceringen.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.