Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
339377
Complexnummer
339207 - Elswout
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82839/167
Kadastrale aanduiding
Bloemendaal B 6779
Elswoutslaan 18, 2051 AE te Overveen

Omschrijving

WESTELIJKE STAL EN KOETSHUIS. Rechthoekig gebouw onder schilddak, voorzien van bakstenen, door een omgaande gootlijst afgesloten gevels met sierende delen van natuursteen (midden 17e eeuw, later gewijzigd).

De gevel aan de zijde van de oprijlaan vertoont blinde deur- en vensternissen en heeft een middenrisaliet waarin een deur en daarboven een rond venster, gevat in een natuurstenen omlijsting met festoenen; de risaliet wordt bekroond door een fronton met bakstenen vulling waarin een rond venstertje, geflankeerd door driehoekige uitkragende velden.

De vlakke achtergevel, waarvan de indeling later geheel is gewijzigd, vertoont nog een aantal strekken van de oorspronkelijke vensteropeningen. De oostelijke gevel is voor 1812 vernieuwd en toen voorzien van een natuurstenen plint en twee korfbogige dubbele inrijdeuren onder anderhalfsteens bogen; deze laatste ontspringen op natuurstenen banden en zijn in hun kruin voorzien van natuurstenen sluitblokken. Het dak bevat boven voor- en achtergevel twee dakkapellen onder fronton.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 339207. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.