Bloemendaal B 6779
Bij Elswoutslaan 20, 2051 AE te Overveen

Omschrijving

HUISJE VAN KA-BUUR. Het waarschijnlijk enig overgebleven historische voorbeeld in Nederland van een illusionistisch bouwsel in de geest van Van Laar's Magazijn van Tuinsieraaden (1802), bestaande uit een houten schot, beschilderd als ware het een bakstenen gevel van een boerenhuis met een deur in het midden en een tweelichtvenster met luiken te weerszijden, een rond zoldervenster boven de deur en een schoorsteen, en, als driedimensionale componenten, voor dit schot een half-kegelvormig rieten dak, gedragen door twee vierkante houten palen, en tegen de "gevel" twee banken, bestaande uit een plank, gedragen door twee stukken boomstam. Het illusionistische effect wordt versterkt door de geschilderde figuren van een boerin (Ka-buur), die over de onderdeur leunt, een kat voor het rechter raam en een aantal voorwerpen die op de banken lijken te zijn geplaatst. Het geheel dateert in oorsprong waarschijnlijk uit de 1e helft van de 19e eeuw (na de Tweede Wereldoorlog hersteld).

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.