Actualiteit gegevens: 22-12-2017

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
339679
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Kasteel Hillenraad
Complexnummer: 
339643 - Hillenraad
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
8 december 1989
Kadaster deel/nr: 
6721/49
Internationaal Kenteken: 
Ja

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Limburg
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Roermond
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Swalmen
X-Y coördinaat: 
200185 - 359331

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

HOOFDGEBOUW. Uit en om een laat-middeleeuwse kern in de 17e en 18e eeuw ontstaan omgracht vierkant edelmanshuis met drie uitstekende vleugels (twee aan de uiteinden aan de voorzijde en een in het midden aan de achterzijde) en vier torenachtige hoekpaviljoens, welk geheel in 1767 zijn huidige vorm kreeg.

Bakstenen gebouw, gedekt door een gecompliceerd stelsel van schilddaken met dakkapellen en bakstenen schoorstenen met natuurstenen banden en smeedijzeren bekroningen; de hoekpaviljoens zijn voorzien van ingesnoerde torenspitsen, bekroond door achtkante gesloten lantarens met klokvormige beëindigingen.

Van de door een omlopende natuurstenen lijst met kleine consoles afgesloten gevels, die alle zijn voorzien van getoogde vensters in natuurstenen omlijstingen met uitspringende sluitstenen, wordt de voorgevel in het midden bekroond door een natuurstenen fronton dat in reliëf het gecombineerde wapen van het 17e-eeuwse echtpaar Schenk van Nijdeggen-d'Oyenbrugge bevat, en in monochroom schilderwerk de figuren van Zeus en Poseidon en een lint met het opschrift DoMIne hInC fVLgVra qVaeso repeLLas, dat het chronogram 1767 oplevert. Boven het fronton is een met het hoofddak verbonden uurwerkkast onder gebogen dakje aangebracht met aan de voorzijde een ten dele voor het fronton geplaatste vierkante wijzerplaat met het jaartal 1737, waarboven een venstertje en een slagklokje.

Tussen de haaks op de voorgevel staande zijvleugels strekt zich een op een deel van het souterrain rustend, in natuursteen bestraat bordes uit, toegankelijk via twee trappen die van het niveau van de brug over de binnengracht naar dat van de hoofdverdieping leiden. De bakstenen steunmuren van de trappen en het bordes worden bekroond door natuurstenen balustrades, waarop twee smeedijzeren lantarens (mogelijk omstreeks 1910). Naar het souterrain geeft een rondbogige deur toegang, gevat in een natuurstenen omlijsting. Op het bordes geeft de hoofddeur toegang tot de hoofdverdieping; deze deur is gevat in een natuurstenen omlijsting waarop een topgevelvormig opzetstuk met ovaal venster, geflankeerd door twee siervazen waaruit vlammen opstijgen.

Inwendig Lodewijk XV-schoorsteenmantels en -boezems, stucplafonds; in de ingangshal een trap in drie gedeelten en in de feestzaal behalve schoorsteen en plafond, eiken betimmeringen en een in figuren gelegde parketvloer.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaHillenraederlaan126071 NHSwalmen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenKasteel, buitenplaatsKasteel

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
SWALMENC363