Swalmen C 1335
Hillenraederlaan 14, 6071 NH te Swalmen
Hillenraederlaan 16, 6071 NH te Swalmen

Omschrijving

BIJGEBOUWEN rondom het voorplein, bestaande uit drie haaks op elkaar staande vleugels onder schilddaken (17e eeuw, gerestaureerd, verbouwd en ten dele herbouwd omstreeks 1920). De aan de buitenzijde uit de gracht oprijzende noordelijke vleugel, omstreeks 1922 opgetrokken in 17e-eeuwse vormen met halve kruiskozijnen, geinspireerd op oude afbeeldingen, maar korter dan de oorspronkelijke vleugel die tot aan het einde van het voorplein reikte, bevat in het midden aan de buitenzijde de oorspronkelijke zandstenen poortomlijsting met diamantkoppen (17e-eeuws), in 1922 bekroond met een nieuw fronton waarin de geschilderde wapens Wolff Metternich en Schall-Riaucour. In de westelijke helft van deze vleugel is de kapel ondergebracht met banken en altaar in 18e-eeuwse stijl; in verband daarmee is op het dak een klokketorentje aangebracht. Deur en halfrond bovenlicht in natuurstenen omlijsting in de nieuwe kopgevel.

De oostelijke vleugel (grotendeels 17e-eeuws, het dak uit omstreeks 1920) heeft in het midden een poortdoorgang naar het achtererf met aan voor- en achterzijde een zandstenen omlijsting, in de oostgevel geflankeerd door vijf staldeuren met dergelijke omlijstingen.

De zuidelijke vleugel is eveneens grotendeels 17e-eeuws, maar omstreeks 1920 aan het uiteinde ingekort en verbouwd tot woning; dak uit omstreeks 1920, deur en halfrond bovenlicht in natuurstenen omlijsting in de kopgevel uit die tijd.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.