Drachten C 9071
Zuidkade 19, 9203 CK te Drachten

HERV. KERK.

De hervormde kerk is in 1743 opgetrokken ter vervanging van de twee kerken te noorder en zuider-Drachten. In de noordelijke arm van het op T-vormige plattegrond opgetrokken gebouw de ingang waarboven een wapensteen, gevat in Lodewijk-XIV-achtig ornament; hogerop een klein wapensteentje. Boven de noordgevel in het verlengde van het risaliet de houten klokkenspits. In de kerk rijk gesneden preekstoelkuip met trap, achterschot en klankbord; bijbehorend bord, voor de collectezakken. Twee herenbanken, 1744 en 1750; Vier 18e eeuwse zerken. Vier gebrandschilderde glazen door Ype en Jurjen Staak 1743. Orgel met Hoofdwerk en Rugwerk, in 1820 gebouwd door J.A. Hillebrand. Bij de restauratie in 1986 is het orgel (voor de tweede keer) met een vrij Pedaal uitgebreid.