Noard 94, 8711 AK te Workum

In aanleg 17e-18e-eeuws pandje met aanbouw en een 19e-eeuwse voorgevel.

Het verdiepingloze drie traveeën brede woonhuisje op rechthoekige plattegrond, is opgetrokken uit rode en gele baksteen en wordt gedekt door een met Friese pannen belegd schilddak met topschoorsteen; eenvoudig geprofileerde gootlijst; staafankers.

De voorgevel is gepleisterd en uitgerust met een eenvoudig geprofileerde opgeklampte deur met gietijzeren sierroosters, gevat in een eveneens eenvoudig geprofileerde houten omlijsting, terzijde waarvan twee lichtgetoogde zesruitsschuiframen. In het voorste dakschild een kapel met zesruitsschuiframen gevat in eenvoudige houten omlijsting met driehoekig fronton.

De zijgevels zijn blind en dragen restanten pleisterwerk. De achtergevel is bepleisterd en is voorzien van twee 19e-eeuwse T-vensters met geschulpte houten lambrequins. De aanbouw - een bakhuisje - is eveneens opgetrokken uit baksteen en wordt gedekt door een met Friese pannen belegd zadeldak; geschulpte houten windveren; staafankers; deur en vierruitsramen; de schoorsteen met bord is aan de buitenzijde uitgemetseld.

Op het plaatsje secreet en waterput.

Inwendig bevat het woonhuis interessante onderdelen: in de gang een 1-steens boogje dat wordt gedragen door twee 17e-eeuwse consoles met rozetten en gevleugelde engelenkopjes; dito sluitsteentje; in het aan straatzijde gelegen vertrek een eenvoudige 18e-eeuwse schouw en dito opgeklampte luiken en bedstedenwand; in het aan de achterzijde gelegen vertrek een mooi geprofileerde 18e-eeuwse schouw met Lodewijk-XIV snijwerk en cartouche met bijbelse voorstelling (de Doop in de Jordaan).

Gang en vertrekken oorspronkelijk geheel of gedeeltelijk betegeld met 17e-eeuwse en jongere polychrome en witte tegels.

In aanleg 17e-18e eeuws woonhuisje met aangebouwd bakhuis van algemeen belang wegens bouwgeschiedenis en waardevolle interieuronderdelen.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)