Staphorst AG 2722
Gemeenteweg 67, 7951 CE te Staphorst

Omschrijving

Zeer fraaie BOERDERIJ van het Staphorstse type. In 1982 ten behoeve van een functie als museumboerderij naar oudere toestand teruggerestaureerde traditionele, in aanleg vermoedelijk oudere doch wat betreft detaillering 19e eeuwse, Staphorster boerderij onder rieten wolfdak met houten schoorsteen. Boerderij van het dwarsdeeltype op langgerekte plattegrond; het woongedeelte opgetrokken uit baksteen, het bedrijfsgedeelte bekleed met gepotdekselde houten delen en gedekt door een rieten wolfdak met houten schoorsteen; vlechtingen langs de geveltop; staafankers. In de voorgevel deur met bovenlicht en levensboom; terzijde daarvan respectievelijk keldervenster met tralies en opkamerraam en twee 20-ruitsramen en een slaapkamerraam, twee zoldervensters; alle met luiken en 1 1/2 steens hanekammen of rollaagjes. In de achter- en zijgevels baanderdeuren en staldeuren en -vensters. Tegen een der zijgevels eenvoudig geschulpt houten melkrek. Inwendig waardevol oorspronkelijk Staphorster interieur met in wit, en paars met wit uitgevoerde tegelwanden, met bloemmotieven beschilderde deuren en bedstedenwanden en grote houten schoorsteenboezem of hang. Traditionele, in aanleg vermoedelijk oudere, doch wat betreft detaillering 19e eeuwse, dwarsdeelboerderij van architectuurhistorisch belang wegens haar -zij het in enigszins teruggebrachte vorm- Staphorster karakteristieken zoals langgerekte plattegrond, rieten wolfdak met houten schoorsteen, met hout beklede wanden van het bedrijfsgedeelte, markante indeling van de voorgevel en waardevolle Staphorster interieur-onderdelen.