Staphorst AR 450
Gemeenteweg 239, 7951 CL te Staphorst

Omschrijving

Gave BOERDERIJ van het Staphorstse type. Traditionele, in aanleg vermoedelijk wat oudere, 19e eeuwse Staphorster boerderij onder rieten wolfdak met houten schoorsteen. Boerderij van het dwarsdeeltype, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een rieten wolfdak met houten schoorsteen; vlechtingen langs de geveltop; staafankers. In de voorgevel deur met bovenlicht waarin levensboom; terzijde daarvan respectievelijk 20-ruitsramen en drie dito ramen; twee zoldervensters met luiken; alle met 1- of 1 1/2 steens hanekammen of rollaagjes. In de achter- en zijgevels baanderdeuren en staldeuren en -vensters, niet alle oorspronkelijk. Traditionele in aanleg vermoedelijk wat oudere, doch wat betreft detaillering 19e eeuwse (XIX B) dwarsdeelboerderij van architectuurhistorisch belang wegens haar Staphorster karakteristieken zoals plattegrond, rieten wolfdak met houten schoorsteen en markante indeling van de voorgevel.