Staphorst AR 5033
Gemeenteweg 251, 7951 CL te Staphorst

Omschrijving

Gave BOERDERIJ van het Staphorstse type. Traditionele 19e eeuwse (XIX B) Staphorster boerderij onder rieten wolfdak met houten schoorsteen. Boerderij van het dwarsdeeltype, op langgerekte plattegrond opgetrokken uit baksteen en gedekt door een rieten wolfdak; vlechtingen langs de geveltop; staafankers. In de voorgevel deur met bovenlicht en levensboom; terzijde daarvan respectievelijk lichtgetoogd 20-ruitsraam en drie dito ramen, alle met 1- of 11/2 steens hanekammen en luiken; twee zoldervensters. De indeling der gedeeltelijk vernieuwde zijgevels waarin baander- en staldeuren en de met hout beschoten achtergevel niet geheel oorspronkelijk. Traditionele 19e eeuwse dwarsdeelboerderij van belang wegens haar Staphorster karakteristieken zoals langgerekte plattegrond, rieten wolfdak met houten schoorsteen en markante indeling der voorgevel.