Staphorst AA 4951
Gemeenteweg 244, 7951 CW te Staphorst

Omschrijving

Gave BOERDERIJ van het Staphorstse type. Traditionele, in aanleg vermoedelijk oudere, doch wat betreft detaillering, laat 19e eeuwse Staphorster boerderij onder rieten wolfdak met houten schoorsteen. Boerderij van het dwarsdeeltype op langgerekte plattegrond, opgetrokken uit baksteen op gedeeltelijk trasraam en gedekt door een rieten wolfdak met houten schoorsteen; vlechtingen langs de geveltop; staafankers. In de voorgevel deur met bovenlicht en levensboom; terzijde respectievelijk getralied keldervenster waarboven lichtgetoogd 20-raamsramen en drie dito ramen; twee zoldervensters; alle met 1 1/2 steens hanekammen of rollaagjes en luiken. In de hier en daar vernieuwde zijgevels baanderdeuren en een enkel oorspronkelijk venster, waaronder een keldervenster met tralies en luiken; de achtergevel ingebouwd door weinig harmonische aanbouw. Terzijde op het erf bakstenen stookhok onder met pannen belegd zadeldakje met windveren; topschoorsteen; deuren en vensters. Traditionele in aanleg vermoedelijk oudere, doch wat betreft detaillering, laat 19e eeuwse dwarsdeelboerderij van architectuurhistorisch belang wegens haar Staphorster karakteristieken als langgerekte plattegrond, rieten wolfdak met houten schoorsteen, markante indeling van de voorgevel en de aanwezigheid van een stookhok.