Staphorst AR 2110
Lankhorsterweg 19, 7951 PM te Staphorst

Omschrijving

BOERDERIJ gelegen aan de grens van het Reestdal. Houten schuur onder rieten schilddak. Omvangrijk vermoedelijk eerste helft 19e eeuws boerderijcomplex, gelegen aan de grens van het Reestdal en bestaande uit hoofdgebouw met middenlangsdeel, aan de zuidzijde aangebouwde kleine varkensstal, in de lengte gedeeltelijk aangebouwde grote schuur, en twee op het erf staande schuurtjes. Het hoofdgebouw opgetrokken uit baksteen op gedeeltelijke onderkeldering en gedekt door een rieten wolfdak; topschoorsteen, windveren, staafankers. In de voorgevel eenvoudig geprofileerde deur met bovenlicht, drie zesruitsramen, getralied keldervenster, rond venster met gietijzeren tracering en twee zoldervensters; rollaagjes; in de linkerzijgevel twee zesruitsvensters; de indeling der rechterzijgevel, behoudens keldervenster, niet oorspronkelijk. De zijgevels van het zich aan de linkerzijde met een sprong verbredende bedrijfsgedeelte uitgerust met staldeuren en -vensters, waaronder halfrond gesloten en met gietijzeren tracering; in de achtergevel lichtgetoogde baanderdeuren annex staldeur, halfrond gesloten stalvenster met gietijzeren tracering en rechtgesloten staldeur; rollaagjes; windveren; staafankers. Aan de zuidzijde aan het bedrijfsgedeelte aangebouwd kleine varkensstal met gepotdekselde houten delen en onder driezijdig rieten schilddak met uilebord en makelaar; deuren, luik. De grote in de lengte gedeeltelijk aangebouwde schuur opgetrokken uit gepotdekselde houten delen, gedeeltelijk op bakstenen voet en gedekt door een (thans met een golfplaten kap overdekt) met riet en pannen gedekt driezijdig wolfdak tegen een rechte met hout beklede topgevel. Op het erf stenen bakhuis onder pannengedekt zadeldak oorspronkelijk met topschoorsteen; halfrond gesloten en ronde vensters met gietijzeren tracering, deur; en met gepotdekselde houten delen bekleed schuurtje onder rieten wolfdak tegen rechte houten topgevel. Boerderijcomplex bestaande uit middenlangsdeelboerderij, aangebouwde varkensstal, gedeeltelijk aangebouwde schuur en op het erf staand bakhuis en schuurtje van belang als een sober doch goed en compleet voorbeeld van een vermoedelijk midden 19e eeuwse agrarisch complex aan de grens van het Reestdal.