Staphorst AQ 2194
Staphorst AQ 2037
Staphorst AQ 87
Oude Rijksweg 171, 7951 ED te Staphorst
Oude Rijksweg 171 B, 7951 ED te Staphorst

Omschrijving

Gave BOERDERIJ van het Staphorstse type. Traditionele, in aanleg oudere, doch wat betreft detaillering 19e eeuwse (XIX B) Staphorster boerderij onder rieten wolfdak. Boerderij van het dwarsdeeltype op langgerekte plattegrond, opgetrokken uit baksteen, voor wat betreft het woongedeelte op gecementeerde plint, en gedekt door een rieten wolfdak; vlechtingen langs de geveltop. In de voorgevel deur met bovenlicht en levensboom; terzijde keldervenster met tralies en 20-ruits opkamerraam en drie eveneens 20-ruitsramen; twee zoldervensters; alle met 1 1/2 steens hanekammen of rollaagjes en luiken. In de zijgevels baanderdeuren en staldeuren en -vensters; de achtergevel vernieuwd. Aan de linkerzijgevel aangebouwd wagenstalling onder pannengedekt lessenaardak; tegen de rechterzijgevel eenvoudig geschulpt houten melkrek. Traditionele in aanleg oudere, doch wat betreft detaillering 19e eeuwse (XIX B) dwarsdeelboerderij van architectuurhistorisch belang wegens haar Staphorster karakteristieken zoals langgerekte plattegrond, rieten wolfdak en markante indeling der voorgevel.