Staphorst AQ 650
Oude Rijksweg 195, 7951 EE te Staphorst
Oude Rijksweg 195 A, 7951 EE te Staphorst

Omschrijving

Fraaie BOERDERIJ van het Staphorstse type. Traditionele, 19e eeuwse (XIX B) dwarsdeelboerderij onder rieten wolfdak. Boerderij van het dwarsdeel dwarsdeeltype op zeer langgerekte plattegrond, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een grotendeels rieten wolfdak; de achtergevel bekleed met gepotdekselde houten delen; vlechtingen langs de voorgevel; staafankers. In de voorgevel van het hoofdgebouw deur met bovenlicht en levensboom; terzijde keldervenster waarboven lichtgetoogd 20-ruitsraam en drie dito ramen; twee zoldervensters; alle met 1 1/2- of 1 steens hanekammen of rollaagjes. In de zijgevels baanderdeuren en staldeuren en -vensters, waarvan niet alle oorspronkelijk; de achtergevel gedeeltelijk verlengd met houten aanbouw onder met pannen belegd lessenaarsdak. Zandhok onder pannen zadeldak. Traditionele 19e eeuwse (XIX B) dwarsdeelboerderij van architectuurhistorisch belang wegens haar Staphorster karakteristieken zoals zeer langgerekte plattegrond, rieten wolfdak, markante indeling der voorgevel en een zandhok.