Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
343338
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82992/84
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Gouda H 4134
Gouda H 4135
Kattensingel 2, 2801 CA te Gouda

Omschrijving

Midden-19e-eeuws BEDRIJFSGEBOUW, bestaande uit een gepleisterd pand met verdieping en kapverdieping onder tot mansardekap gewijzigd pannen zadeldak met geknikt schild aan de voorzijde en een wolfeind aan de achterzijde. De voorgevel is voorzien van twee houten rondboogvensters met roedenverdeling en een kroonlijst. De gedeeltelijk gecementeerde zijgevel bevat drie getoogde vensters op de verdieping en voorts staafankers.

Te rechterzijde een aangebouwd poortgebouw onder dwarsgeplaatst, met de kap van het linkergebouw verheeld, zadeldak; de voorgevel is ongepleisterd en bevat bossingen met gele sierstenen aan de uiteinden en een kroonlijst, gekornist bij de aansluiting met het pand te linkerzijde, aan het rechtereind en in het midden boven de sluitsteen met jaartal 1849 van de parabolische strekkenlaag boven de rondboogvormige poort met dubbele deuren. In het boogveld een schildering voorstellende het blekerij- en wasbedrijf als achtergrond van een in hoogrelief uitgevoerde voorstelling van de aan het vroegere bedrijf naam gevende drie notebomen; langs de randen de naam van de blekerij.

Midden-19e-eeuws bedrijfsgebouw met bijbehorende poort van belang wegens de herinnering aan het vroeger in Gouda wijd verbreide was- en blekerijbedrijf, alsook uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie