Staphorst AQ 2161
Staphorst AQ 2430
Oude Rijksweg 188 1, 7951 DP te Staphorst
Oude Rijksweg 188 2, 7951 DP te Staphorst
Oude Rijksweg 188, 7951 DP te Staphorst
Oude Rijksweg 188 A, 7951 DP te Staphorst

Omschrijving

Gave boerderij van het Staphorstse type. Traditionele 19e eeuw (XIX B) Staphorster boerderij onder rieten wolfdak. Boerderij van het dwarsdeeltype op langgerekte plattegrond, opgetrokken uit baksteen op, voor wat betreft het woongedeelte, gecementeerde plint en gedekt door een rieten wolfdak; vlechtingen; staafankers. In de voorgevel deur met bovenlicht en levensboom; terzijde respectievelijk 20-ruitsraam en drie dito ramen; twee zoldervensters; alle met 1- of 1 1/2 steens hanekammen of rollaagjes en luiken. In de gedeeltelijk vernieuwde achter-en zijgevels baanderdeuren en staldeuren en -vensters, waaronder met gietijzeren tracering. 19e eeuwse (XIX B) dwarsdeelboerderij van architectuurhistorisch belang wegens haar typisch Staphorster karakteristieken zoals langgerekte plattegrond, rieten wolfdak en markante indeling der voorgevel.