Staphorst AG 1229
Parallelweg 1, 7951 AT te Staphorst

Omschrijving

Gave BOERDERIJ van het Staphorstse type. Traditionele in aanleg ouder, doch wat betreft detaillering, 19e eeuwse (XIX B) Staphorster boerderij onder deels riet deels pannengedekt wolfdak met houten schoorsteen en jonger aangebouwd oudershuis.

Boerderij van het dwarsdeeltype op langgerekte plattegrond, opgetrokken uit baksteen op voor wat betreft het woongedeelte gecementeerde plint en gedekt door een deels riet deels pannengedekt wolfdak met houten topschoorsteen; vlechtingen langs de geveltop; staafankers.

In de voorgevel deur met bovenlicht terzijde respectievelijk 20-ruitsraam met luiken dat een ouder opkamervenster vervangt en dito ramen met 1 1/2 steens hanekammen en luiken en vierruits slaapkamervenster met rollaagjes; twee zoldervensters met luiken en rollaagjes; in de gedeeltelijk vernieuwde achter- en zijgevels baanderdeuren en staldeuren en -vensters.

Het oudershuis jonger en eveneens opgetrokken uit baksteen op gecementeerde plint en gedekt door een met pannen belegd zadeldak met twee schoorstenen; windveren.

De gevels ondermeer uitgerust met deur met bovenlicht en zesruitsschuiframen onder ontlastingsbogen met gedecoreerde boogvelden.

Traditioneel Staphorster boerderijcomplex bestaande uit, in aanleg oudere, doch wat betreft detaillering 19e eeuwse (XIX B) boerderij van het dwarsdeeltype met houten schoorsteen en jonger aangebouwd oudershuis van architectuurhistorisch belang wegens typisch Staphorster karakteristieken zoals de langgerekte plattegrond van het hoofdgebouw, het deels riet deels pannengedekt wolfdak met houten schoorsteen, de markante indeling van de voorgevel en de aanwezigheid van het oudershuis.