Staphorst AP 38
Oude Rijksweg 243, 7954 EH te Rouveen

Omschrijving

Gave BOERDERIJ van het Staphorstse type. Traditioneel, in aanleg nog 18e eeuws, doch wat betreft detaillering 19e eeuws (XIX B) Staphorster boerderijtje onder rieten wolfdak met houten schoorsteen. Dwarsdeelboerderijtje, grotendeels opgetrokken uit baksteen en gedekt door een rieten wolfdak met houten schoorsteen; vlechtingen langs de geveltop; staafankers. In de voorgevel deur met bovenlicht; terzijde respectievelijk zesruitsraam en dito raam en keldervenster waarboven opkamervenster met luik; zoldervenster met luiken; 1 steens hanekammen of rollaagjes. In de deels vernieuwde en deels uit gepotdekselde houten delen opgetrokken achter- en zijgevels baanderdeuren en staldeuren en -vensters, waarvan niet alle oorspronkelijk. Traditioneel, in aanleg mogelijk nog 18e eeuws, doch wat betreft detaillering 19e eeuws (XIX B) dwarsdeelboerderijtje van architectuurhistorisch belang wegens haar typisch Staphorster karakteristieken zoals rieten wolfdak met houten schoorsteen en markante indeling der voorgevel.