Staphorst AN 52
Oude Rijksweg 272, 7954 DS te Rouveen

Omschrijving

Gave boerderij van het Staphorstse type. Traditionele in aanleg vermoedelijk nog eind 18e eeuwse, doch wat betreft detaillering 2e helft 19e eeuwse Staphorster boerderij onder rieten wolfdak met houten schoorsteen tegen rechte met hout en riet beklede achtergevel. Boerderij van het dwarsdeeltype, vermoedelijk wat ingekort en opgetrokken deels uit baksteen deels uit gepotdekselde houten delen en gedekt door een rieten wolfdak met houten schoorsteen tegen rechte deels met riet beklede achtergevel. In de voorgevel deur met bovenlicht; terzijde respectievelijk 9-ruits opkamerraam en twee 20-ruitsramen en getralied keldervenster waarboven 4-ruits slaapkamerraam. In de grotendeels met gepotdekselde houten delen beklede achter- en zijgevels baanderdeuren en staldeuren en -vensters, waaronder met gietijzeren tracering. Traditionele in aanleg vermoedelijk nog eind 18e eeuws/vroeg 19e eeuwse, doch wat betreft detaillering 2e helft 19e eeuwse dwarsdeelboerderij van architectuurhistorisch belang wegens haar typisch Staphorster karakteristieken zoals rieten wolfdak met houten schoorsteen tegen rechte deels met riet beklede achtergevel, deels met gepotdekselde houten delen beklede achter- en zijgevels, markante indeling der voorgevel.