344573 - Vesting Hellevoetsluis
Hellevoetsluis A 2456
Hellevoetsluis A 3025
Hellevoetsluis A 3024
Hellevoetsluis A 1655
BY Molenstraat 2a, Hellevoetsluis

Omschrijving

FRONT I-II MET BOMVRIJE KAZERNE, MAGAZIJNEN, KAZEMATTEN, POTERNE, SCHUILPLAATSEN EN EEN V/M DUITSE KANONBUNKER.

Complex van verdedigingswerken, ontstaan uit hoornwerk I en bastion II, bestaande uit:

- grotendeels gerevetteerde wal;

- achter de facen 11 geschutsopstellingen met munitienissen in de borstweringmuur; voorts 10 nissen voor spreekbuisbedienden in de taluds der traversen;

- idem tussen en naast die opstellingen 6 holtraversen en 7 voltraversen;

- achter de rechter (gebogen) flank een geschutsopstelling met traverse en parados;

- achter de rechterflank een klein bomvrij rechthoekig kruitmagazijn met afzonderlijk geventileerde rondgaande spouw (gebouw p):

- achter de linkerface een groot bomvrij kruit- en projectielenmagazijn, bevattende twee werkruimten en vijf kruitkamers, waaromheen een rondgaande gang. De binnenwand is voorzien van een aantal afzonderlijk geventileerde lichtnissen (lantaarnplaatsen), welke alleen vanuit de gang bereikbaar zijn; de kruitkamerzijde is afgeschermd door een dikke glasplaat. De gronddekking van het gebouw laat slechts de ingang en de gevel der twee werkruimten in het zicht komen; in die gevel twee deuren en drie te blinderen ramen (gebouw b);

- een bomvrije kazerne achter het front I-II met drie verdiepingen, toegankelijk via een centraal gelegen trappenhuis. De begane grond en eerste verdieping omvattende elk acht overwelfde ruimten voor legering, verzorging en berging; de kelderverdieping bevat vijf lokalen. Van het gebouw komt alleen de voorgevel in het zicht; dit is een vlakke gemetselde gevel, waarin de (inwendige) gewelven zijn doorgezet en herkenbaar zijn. Per lokaal zijn er een of meer te blinderen raam- en deuropeningen. (gebouw a).

- een bomvrij gebouw in de saillant van front I-II bevattende twee kazematten met munitienissen en (door een gemetselde oreillon gedekte) schietgaten, een torpedomagazijn en een poterne. Deze verschaft toegang tot het gebouw vanaf het terreplein (gebouw c);

- Op drie holtraversen een groepsstation.

- voorliggende gracht ter breedte van:

- aan de zuidzijde pl.m. 15 meter;

- aan de zuidwestzijde pl.m. 30 meter, naar het noordwesten oplopend tot pl.m. 70 meter;

- aan de westzijde pl.m. 40 meter

- in de bekledingsmuur aan de rivierzijde ingemetseld een natuurstenen in reliëf gebeeldhouwde gedenksteen met opschrift:AUSPICIO ETCURADDIACHEERT et IOH MEERMANREIP LANDIA CONSILIARAMPLISSI MCNAVICMBELEICRECEPTACLORETIMCENTIBUSCA TARACTISMUNIMENEIRMATANUROQUE CXCLXANNOCD

Beeldhouwer: D. Drifculptet te Amsterdam

vertaling: onder opzicht en bestuur van de heren Iac. Haeften en Joh. Meerman, gecommitteerde raden van de Hollandse Republiek zijn deze batterijen hierbij gebouwd en met een muur versterkt tot een veilige bergplaats van de oorlogschepen en onder hetzelfde toezicht de grote sluizen alhier onlangs vernieuwd en hersteld in het jaar 1699;

- in de bekledingsmuur aan de havenzijde een (recent vernieuwde) duikersluis.

-voorts op het zuidelijk deel van dit complexdeel een voormalige Duitse kanonbunker (gebouw K).