Bastion VIII
344573 - Vesting Hellevoetsluis

Hellevoetsluis
Hellevoetsluis

BASTION VIII. Bastion met:

- Gerevetteerde facen;

- In de bekledingsmuur aan de rivierzijde ingemetseld een natuurstenen in reliëf gebeeldhouwde gedenksteen met opschrift:auspicDDCurisDiddickxAc Laur BackerCOSS REIP HOLL CONCILMOLES MAEC AOGUSTASTATIONSECUR FORT AMPLISSMERCENTPROEUCTOBELLANT RECEPINCHOATA ANNO MDCLXXXXVIBeeldhouwer:D. Drifculptet te Amsterdam.

vertaling:Onder opzicht en bestuur van de heren Did. Dicken en Laurens Bakker gecommitteerde raden der Staten van Holland is dit grote werk schietgevaarte of grote batterij tot een veilige reede voor deze grote zeehaven ten dienst der koopvaardij, begonnen in het jaar 1696.

- In de bekledingsmuur aan de havenzijde een (recent vernieuwde) duikersluis.

- voorliggende gracht ter breedte van:

- aan de oostzijde pl.m. 35 meter;

- aan de zuidzijde pl.m. 12 meter.

JaOostkade23221 AJBijHellevoetsluis

Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenFort, vesting en -onderdelenBastion

HELLEVOETSLUISA2837
HELLEVOETSLUISA2839