Steenbergen W 3700
Kerkplein 7, 4651 AN te Steenbergen

Omschrijving

N.H. KERK; klassicistisch gebouw uit 1832, bestaande uit een door een zadeldak gedekte driebeukige hallenkerk met een gevel, ingedeeld door Dorische halfzuilen en een fronton met triglyphenlijst, waarachter de ingebouwde toren oprijst, met dubbele Ionische pilasters en bekroond door een koepel waarop een obelisk. Inwendig: Dorische zuilen met segmentbogen, tongewelf in stuc over de middenbeuk, graatgewelven over de zijbeuken. Eiken kansel uit de tweede helft van de 18e eeuw, waaraan een koperen lezenaar met de gekroonde initialen W. en M. van 1693; gesneden orgelkas. Eikenhouten klokkenstoel met klok van J.P. Huaert, 1794, diam. 105 cm. IJzeren toegangshek tussen hardstenen pijlers met vaasbekroning. Van oorsprong een tweeklaviers orgel uit de tweede helft van de 17e eeuw. In de vorige eeuw is het Positief verwijderd. Gerestaureerd in 1963.