Steenwijk E 7639
Onnastraat 10, 8331 HM te Steenwijk

Omschrijving

Sobere, vroeg 19e eeuwse Doopsgezinde Vermaning (datumsteen 28 junij 1828), op rechthoekige plattegrond. Het gebouw dat aan de voorgevel gotiserende elementen vertoont, is opgetrokken uit baksteen; alleen de voorgevel is van een blokvormige bepleistering voorzien. De brede puntgevel wordt aan beide zijden beëindigd door hoekpilasters met profilering. In het gevelvlak twee blindnissen met driepasmotief en breed rondboogvensters met houten tracering, welk laatste type venster ook is toegepast in de zijgevels. Vooruitstekend gepleisterd ingangsportaal met hoekpilasters met verzonken velden en bekroningen; de ingang is gevat binnen boog met driepasmotief. Eenvoudig geprofileerde goot; staafankers. Voorts twee stenen met opschrift, respectievelijk: DEERSTESTEENGELEGD DOOR CHOVENSGREVE 28 JUNIJ 1828 en: IMMANUEL Ao 1630 Inwendig enig 19e eeuws meubilair bestaande uit banken, preekstoel en orgeltje op galerij. Het terrein wordt begrensd door een eenvoudig ijzeren hek met bekroning van even geprofileerde punten en franse lelies. De orgelkas is gebouwd ca. 1735. Het bijbehorende instrument werd overgeplaatst naar de Geref. Kerk te Winsum (Fr.) toen Bakker en Timmenga in 1896 een nieuw eenklaviers orgel in het oudere kastje plaatsten.