Tegelen C 5419
Kerkstraat 1, 5931 NL te Tegelen

Omschrijving

St. Martinuskerk, neogotische kruisbasiliek, 1899-1900 naar ontwerp van C. Franssen gebouwd, met behoud van de forse laatgotische westtoren, XV. Deze is in 1956 met een geleding verhoogd. Tot de inventaris behoren o.a.: fragmenten van een romaans doopvont, van omstreeks 1200. Koperen doopvont ca. 1800. Wijwatervat, XVII. Twee koorbanken, XIXa. Houten beelden: Grote Madonna, ca. 1500, door engelen omgeven, oorspronkelijk een Marianum H. Catharina en H. Cecilia; XVI A; kruisbeeld, XVII. Houten beeld van de H. Lucia (XVa), koperen kandelaars: twee kleine geprofileerde (XVI) en vijf paar gegoten drievoets (XVIII B) en houten kandelaars. Op het kerkhof stenen grafkruisen van 1624 en 16... In dakruiter klok van een anonieme gieter, 1900, diam. 42 cm. In de kerk een sacristiebel uit 1900.