Amsterdam R 5747
Museumplein 9, 1071 DJ te Amsterdam

Omschrijving

In oorsprong geheel vrijstaande villa 'directeur-dokterswoning bij het naastliggende ziekenhuis', met twee verdiepingen onder schilddak met dakkapellen, gebouwd 1908-11 door Jos.Th.J. Cuypers en Jan Stuyt in een traditionalistische neo-classicistische stijl.

Opgetrokken in verzorgd baksteenwerk, begane grondverdieping met bossingen; gebosseerde hoeklisenen; natuurstenen cordonlijst; vensters met blinden op de eerste verdieping; op de hoeken der tweede verdieping aan de voorzijde loggia's met Ionische zuilen en balustrades; rechte gootlijst op consoles.

Vier hoekschoorstenen met borden en smeedijzeren bekroning.

Veelhoekig uitspringende ingangspartij met halfronde, aan de binnenzijde van cassettes voorziene overhuiving op gebeeldhouwde consoles; bovenaan guirlandes, in het midden met jaartalcartouche 1908; dak bekroond door een zonnewijzer.

Bijbehorend toegangshek.