Steenwijk E 5192
Gasthuisstraat 9, 8331 JM te Steenwijk

Omschrijving

Wat uiterlijk betreft midden 19e-eeuws aandoend, doch te oordelen naar de bouwsporen via de 18e eeuw te herleiden tot vermoedelijk zelfs de 16e eeuw, onderkelderd verdiepingloos PANDJE op rechthoekige plattegrond, rustend op hardstenen plint met getralied keldervenster en luchtroosters en opgetrokken uit (aan de achterzijde gepleisterde) baksteen en gedekt door twee haaks op het buurpand nr 7 staande met pannen belegde driezijdige schilddaken en een dito parallel aan het buurpand lopend zadeldak tussen de beide schilddaken.

De drie traveeën brede voorgevel is uitgerust met een dubbele opgeklampte deur met hoog liggende gietijzeren luchtroosters en bovenlicht met twee gietijzeren levensboompjes, die is gevat in een aardig geprofileerde houten omlijsting; aan weerszijden daarvan respectievelijk een T-venster, en twee zesruitsschuiframen; 1 1/2-steens strekken; geprofileerde kroon- en gootlijst. In het dakvlak aan straatzijde een koekoek met gesneden wangen en klein geprofileerd driehoekig fronton. De raam- en deurindeling der gepleisterde achterzijde is weinig belangwekkend; aardig is de tweede helft 19e-eeuwse tot voorbij de achterdeur van Gasthuisstraat 7 doorlopende veranda (waarboven balkon), die wordt ondersteund door geprofileerde houten zuiltjes met gesneden standvinken; beganegronds en op het balkon eenvoudige houten hekwerkjes.

Het interieur bevat nog enkele interessante bouwsporen zoals (16e-eeuwse?) lampnissen in de door een tongewelf overgedekte kelder, 18e-eeuwse en latere deuren en geornamenteerde stucplafonds.

Wat betreft de huidige vormgeving midden-19e-eeuws, maar op grond van de aangetroffen bouwsporen ouder (XVIII-XVI) pandje, van belang wegens de eenvoudige maar verzorgde 19e-eeuwse vormgeving en daarmee kenmerkend voor de 19e-eeuwse geschiedenis van Steenwijk, de aanwezige bouwsporen van ouder datum en de aantoonbare 19e-eeuwse relatie (van woonhuis en aangrenzende werkplaats?) met het eveneens beschermde buurpand Gasthuisstraat 7.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)