Steenwijk E 5192
Gasthuisstraat 7, 8331 JM te Steenwijk

Omschrijving

In aanleg vermoedelijk 18e-eeuws of ouder, maar wat betreft het huidige voorkomen tweede helft 19e-eeuws onderkelderd woonhuis op rechthoekige plattegrond, rustend op hardstenen plint, opgetrokken uit (aan de achterzijde van een blokbepleistering voorziene) baksteen en gedekt door een met Hollandse pannen belegd schilddak met twee hoekschoorstenen (die aan de voorzijde met afdekplaat); voor- en achterschild worden doorbroken door een koekoek, respectievelijk voorzien van een eenvoudig geprofileerde omlijsting en met dito gesneden wangen en een houten topgeveltje, waarin twee vlieggaten; de eenvoudig geprofileerde dakgoot wordt, voor zover aan de voorzijde in het zicht liggen, gedragen door aardig gesneden consoles, terwijl de gootlijst over dat gedeelte is opgewerkt met panelen; staafankers.

De drie traveeën brede voorgevel is beganegronds uitgerust met een aardig opgeklampte deur met schijnnaald en bovenlicht met eenvoudig glas-in-loodraam en is gevat in een geprofileerde getoogde omlijsting; twee-treeds hardstenen stoepje; terzijde twee schuiframen met T-verdeling in geprofileerde getoogde omlijsting; op de verdieping drie dergelijke schuiframen.

De van een blokbepleistering voorziene achtergevel heeft beganegronds een deur, waarnaast openslaande deuren en op de verdieping drie stolpvensters met onderverdeeld bovenlicht. De eind 19e-eeuwse houten veranda achterlangs het eveneens beschermde buurpandje Gasthuisstraat 9 (zie aldaar) loopt tot even voorbij de achterdeur.

Beide panden zijn, hoewel koud tegen elkaar aan gebouwd, overigens via de gang van nr. 7 die van voor naar achter loopt en de verschillende deuren die daarop uit komen, met elkaar verbonden en vormen als zodanig een geheel; het doorlopen van de veranda houdt met deze vermoedelijk in de 19e eeuw gegroeide situatie mede verband.

Het interieur bevat nog enkele 18e- en 19e-eeuwse onderdelen als deuren met Lodewijk-XIV-motieven en een geornamenteerd stucplafond. De kelder wordt gedekt door een tongewelf.

In aanleg 18e-eeuws of ouder, maar wat betreft de huidige vormgeving tweede helft 19e-eeuws herenhuis, van belang wegens de eenvoudige maar verzorgde 19e-eeuwse vormgeving en daarmee kenmerkend voor de 19e-eeuwse geschiedenis van Steenwijk, de aanwezige bouwsporen van ouder datum, de genoemde interieuronderdelen en de aantoonbare 19e-eeuwse relatie (van woonhuis en aangrenzende werkplaats?) met het eveneens beschermde 19e-eeuwse en oudere buurpandje Gasthuisstraat 9.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)