Brunssum C 2028
Dorpstraat 12, 6444 AL te Brunssum

Omschrijving

Tezamen met Dorpstraat 10 in 1704 gebouwd agrarisch complex in baksteen, waarvan het middendeel in 1807 na verhoging en na dichtmetseling van een poort, werd bestemd tot woonhuis; aan de voorzijde resteert een brede toegang tot het achterterrein; in de voorgevel bevinden zich thans op de begane grond twee 19e-eeuwse vensters met luiken, alsmede de voordeur van de woning; op de verdieping zijn drie vensters aangebracht.

Aan de achterzijde van het woonhuis bevindt zich naast de doorrit een lage gepleisterde uitbouw onder doorlopend dak, alsmede een hoog haaks op het huis gesitueerd gepleisterd gedeelte onder een zadeldak; het gehele dak is met pannen gedekt; op het achterdakvlak twee later toegevoegde vensters.

Op het achterterrein resteren aan drie zijden van een rechthoek gesitueerde vakwerkschuren in baksteen, gedekt door pannen, waarbij de nokken in hoogte verschillen, twee daken zijn voorzien van een zadeldak en een van een lessenaarsdak.