520657 - Ambtmanstuin
Ambtmanstraat 17, 4001 MC te Tiel

AMBTMANSHUIS.

In een houtrijke tuin op de hoek van de Achterweg gelegen pand, dat na restauratie in 1939 in gebruik genomen is als Polderhuis voor de Tielerwaard. Het gebouw bestaat uit: a. Twee parallel lopende vleugels, evenwijdig aan de Ambtmanstraat, gebouwd voor de Ambtman Adriaan van Bueren in 1525-1527. De vleugels dragen zadeldaken, aan de westzijde afgesloten door puntgevels; aan de oostzijde, die tevens de voorkant is, door topgevels met ingezwenkte zijkanten en bakstenen frontons. De lange gevels hebben houten kroonlijsten; in de noordgevel getoogde 18e eeuwse vensters, die evenals alle andere vensters zesdelige schuiframen bezitten. b. Op de zuid-oosthoek een aanbouw onder een zadeldak tussen puntgevels en met in de oostgevel vensters met kruiskozijnen en luiken, evenals de vierkante toren tegen de noordgevel daterend uit 1562-'63. De toren heeft kleine vensters in gebeeldhouwde renaissanceomlijstingen en een ingesnoerde spits met bekroning. c. Op de noord-oosthoek, naast de toren een aanbouw met gebogen voorgevel, afgedekt door een houten kroonlijst en een schilddak dragend, begin 18e eeuw. Inwendig heeft het onderkelderde gebouw op de verdieping een zaal met moerbalken op peerkraalsleutelstukken, bij de restauratie naar een nog bewaard authentiek exemplaar gecopieerd. In deze zaal voorts een schouw van eikehout, tweede helft 17e eeuw. Voorhal met stucwerk in Lodewijk XV-vormen door Rieff en twee kamers met stucplafonds in dezelfde stijl. Voorts een Lodewijk XIV-schouw; twee dessus-de-portes, eerste kwart 18e eeuw; een keukenschouw en gesneden keukenkast, eerste kwart 18e eeuw; alsmede een kamer met schouw en stucplafond uit het midden der 19e eeuw. Langs de Ambtmanstraat en een gedeelte van de Achterweg een smeedijzeren hek met gemetselde hekpijlers, waarop Lodewijk XIV-bekroningen. Voor de hekpijlers aan de Ambtmanstraat twee kanonslopen als schamppalen.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)