Von Clermontplein 8, 6291 AV te Vaals

Omschrijving

19e eeuws bakstenen vakwerkhuis van twee bouwlagen onder met pannen gedekt zadeldak. Tot 1980 diende dit bouwwerk als berging bij het monument Van Clermontplein 6, bij de restauratie van dat woonhuis is het verplaatst en eveneens tot woning ingericht.

Aan de voorzijde van het vakwerkhuis kraagt het dak uit, ondersteund door vier consoles. De ingang - een lattendeur met driedelig bovenlicht - bevindt zich rechts in de voorgevel, daarnaast twee vensters met zesruitsverdeling en opgeklampte luiken. Op de verdieping twee vensters met een vierruitsverdeling. De achtergevel is na de verplaatsing van het huis voorzien van een aanbouw in een bouwlaag van louter baksteen onder een met pannen gedekt lessenaarsdak. De vensters in de achtergevel zijn alle verschillend in roede-verdeling, de openslaande deur met driedelig bovenlicht en het venster op de begane grond bezitten opgeklampte luiken. In de beide zijgevels drie vensters met vierruitsverdeling.

Het vakwerk is niet in een sterk met de wit gesausde muren contrasterende tint geschilderd.

Het vakwerkhuis is vanwege constructie en toegepaste materialen van belang voor de architectuurhistorie, mede vanwege de oorspronkelijke relatie met het bijzonder monumentale rijzige woonhuis van Clermontplein 6.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)