Giekerk D 1765
Giekerk D 1766
Van Sminiaweg 29, 9064 KD te Aldtsjerk

Omschrijving

Herv. Kerk en toren, gelegen op een kerkhof. In de kern romaans kerkgebouw van baksteen met tufsteen bekleed, aan de noordzijde echter bepleisterd en begroeid. Koorsluiting 19e eeuws. Zware bakstenen toren met spaarvelden en romano- gotische siervelden in de gevels waartussen het zadeldak rust. In de kerk rijk gesneden preekstoel met achterschot; doopbekken op voet. Weelderig gesneden herenbank-Sminia met kap bekroond door opzetstuk en hoekvazen, (1700); in de bank negen Lod. XVI stoelen; van vroeg 17e eeuwse overhuifde en een niet overhuifde herenbank met panelen (XVII) boven de laatste, memoriekas in omlijsting met Korinthische pilasters; banken met paneelwerk en andere met gesneden wangstukken, twee banken onder de orgeltribune. Twee beschilderde rouwkassen, twee renaissancezerken en meerdere 17e eeuwse. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1883 gemaakt door Bakker en Timmenga. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan één van G. van Hall, 1611, diam. 99,3 cm. en één van P. Overney, 1671, diam. 122,5 cm. Mechanisch torenuurwerk G. de Looze, Leeuwarden, 1894, later voorzien van elektrische opwinding.