Heuvelring 122, 5038 CL te Tilburg

Omschrijving

St. Jozef (Heuvelkerk), 1872-1889, H.J. van Tulder. Driebeukig neogotische kruisbasiliek met straalkapellen rond de apsis, schoorbogen en westfront met twee torens, die achtkanten met frontalen en hoge spitsen dragen (voltooid 1888-1889). Het gepleisterde interieur heeft gelede pijlers, traceringen in hoog-gotische trant boven de scheibogen en stenen kruisribgewelven. Over de kruising een stergewelf. Belangrijk werk uit Van Tulders tweede periode, met invloeden, zowel van de rijpe Franse gotiek als van de St. Jan in Den Bosch. In hout gesneden neogotisch vleugelaltaar door H. van der Geld. Neogotische orgelkas. Orgel met Hoofdwerk, Positief, Echo en vrij Pedaal, in 1894 gebouwd door F.C. Smits II. Transept in de jaren vijftig uitgebreid met lage zijarmen. Koororgel met twee klavieren en vrijpedaal, gemaakt door F.B. Loret uit Mechelen in 1858 voor de rectoraatskerk van de Fraters aan de Gasthuisstraat te Tilburg, in 1905 overgeplaatst naar de O.L.Vrouwe van het H. Hart, in 1974 geplaatst in de H. Tneresiakerk en in 1998 aangekocht als koororgel voor de St. Jozefkerk, eveneens te Tilburg. Gaaf bewaard instrument van Loret, karakteristiek voor het werk van de maker en de tijd van ontstaan. Mechanisch torenuurwerk, 19de eeuw, later voorzien van elektrische opwinding.