Kazernehof 75, 5017 EV te Tilburg
Kazernehof 76, 5017 EV te Tilburg
Sint Josephstraat 126 B, 5017 GL te Tilburg
Sint Josephstraat 126 C, 5017 GL te Tilburg
Sint Josephstraat 126 D, 5017 GL te Tilburg
Sint Josephstraat 126 E, 5017 GL te Tilburg

Omschrijving

Gedeelte van het voormalig fabriekscomplex van de textielfabriek Van den Bergh Krabbendam. Gebouwd in 1842 als Lancierskazerne; in 1859 in gebruik genomen als textielfabriek. Langgerekt bakstenen gebouw met verdieping en pannen wolfdak. De voorgevel heeft een houten kroonlijst en wordt onderbroken door een risalerend gedeelte met fronton en ingangspartij. Rondbogige parterrevensters, rechthoekige verdiepingsvensters. Aan de westzijde zijn in de recente tijd enkele traveeën afgebroken, waarna een nieuwe zijgevel werd opgetrokken, waarin de stichtingssteen herplaatst werd. Uit deze steen blijkt dat voor het pand in 1842 op last van Koning Willem II de eerste steen werd gelegd. Achter deze vleugel drie vleugels op carrevormige plattegrond, zonder verdieping en met zadeldaken, die oorspronkelijk aan de kazerne verbonden zijn geweest. Ten westen van de uit 1842 daterende vleugel van de St. Josephstraat een schoorsteen, opgetrokken in 1904.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie