Watermolenstraat 12, 6127 AP te Grevenbicht

Omschrijving

In oorsprong uit vermoedelijk omstreeks 1600 daterende 'KINGBEEKMOLEN'; in schoon metselwerk opgetrokken molengebouw - gedeeltelijk witgeverfd met zwarte plint - zonder verdieping onder met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak, bestaande uit een omstreeks 1850 grotendeels herbouwd gedeelte en een daarop aansluitende, over de toevoergoot heengebouwde uitbreiding met hoger opgetrokken, risalerend gedeelte onder insteekkap terzijde van de toevoergoot en met schoorsteen tegen de eindgevel in omstreeks 1877 opgetrokken ten behoeve van een Grasso-stoommachine (niet meer aanwezig) als hulpkrachtbron; kap van molengebouw geisoleerd met stucwerk; fraaie houten maalstoel, deels ijzeren drijfwerk en oorspronkelijk twee, thans een koppel(s) stenen; hamermolen; waterrad in 1887 vervangen door turbine; gemetselde toevoergoot met duiker onder de weg door en met maal- en losschuif onder het gebouw, bedoeld om voldoende verval te creeren om de molen te kunnen laten functioneren.

Zowel vanwege de waardevolle oude onderdelen, de gaafheid van het geheel, als vanwege de duidelijke afleesbaarheid van de verschillende wijzen van aandrijving goed en fraai voorbeeld van een bedrijfsklare (turbine) watermolen.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Molen