Vledder H 1048
De Bree 1, 8381 BS te Vledder

Omschrijving

Aan de rand van het dorp Vledder gelegen STELLINGKORENMOLEN. In 1968 ongeveer ter plaatse van de in 1936 afgebroken molen van Eleveld met gebruikmaking van onderdelen van twee 19e-eeuwse Groninger watermolens - te weten de watermolen uit 1862 te Vierverlaten aan het Hoendiep en de watermolen uit 1877 van de polder 'Kooi' te Kantens - herbouwde stellingkorenmolen.

Achtkante bovenkruier met stelling; gepotdekselde houten onderbouw op voeting van gele baksteen, waarop met riet gedekt houten achtkant en kap; metalen roeden en hekwerk; houten stelling en staartwerk.

De aangebouwde woning valt buiten de bescherming.

Vrijwel uitsluitend uit onderdelen van uit de 19e eeuw daterende molens herbouwde windkorenmolen, die als enige te Vledder een herinnering is aan een periode waarin dit dorp een symbool vormde ter ontsluiting van het geisoleerde platteland en als zodanig van volkskundige en oudheidkundige betekenis is.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Molen