Ubbergen B 3162
Kerkberg 3 KERK, 6573 DN te Beek

Omschrijving

St. Bartholomeus. Neoclassicistische hallenkerk uit 1825-1826 met Ionische zuilen en arcaden. Verbouwd tot een vierbeukige ruimte met zuilenrij in de as en exterieur in neorenaissancevormen met toren naast het koor door J. Kayser, 1891-1892. Houten bovenbouw op de toren, geïnspireerd op de St. Stevenstoren in Nijmegen. Na beschadiging in de laatste wereldoorlog is de kerk in 1952 weer driebeukig gemaakt en van een cassettenplafond voorzien. Neobarok meubilair, uit andere kerken afkomstig: hoogaltaar afkomstig uit de voormalige R.K. kerk te Westerblokker; communiebank afkomstig uit de voormalige St. Willibrorduskerk te Den Haag; preekstoel, biechtstoelen, alles eerste helft 19e eeuw. Orgel met Hoofdwerk en Onderwerk, in 1831 als eerste orgel gemaakt door H.D. Lindsen. In 1973 door Verschueren Orgelbouw gerestaureerd en geplaatst in een vroeg 19e eeuwse kas, aangekocht van de fa. Schijven te Brussel. Een nieuw vrij Pedaal werd toegevoegd.