Nijemirdum, Monnikmolen a/d Sanfeartsdyk

Omschrijving

Landschappelijk belangrijk tussen Nijemirdum en de IJsselmeerdijk in de Huitebuursterpolder gelegen monnikmolen (grondzeiler), geheten 't Zwaantje.

In aanleg van ca. 1790 daterende, doch na brand in 1893 herbouwde poldermolen, die tot 1946 de Huitbuursterpolder op windkracht bemaalde. Bij gelegenheid van de installatie van een dieselmotor verloor de molen kap en wiekenkruis. In de jaren '70 kwam de molen stil te liggen. Restauratie vond plaats in 1986-'87.

De molen is thans te omschrijven als:Poldermolen (achtkante bovenkruier) met zwaar gefundeerde uit gele Friese baksteen opgetrokken achtkante voet, waarop met riet gedekt houten achtkant; gedeelten van kap, wiekenkruis, staartwerk inrichting zijn vernieuwd of afkomstig van de vergelijkbare afgebroken poldermolen 'De Noordster' te Nieuwe Bildtdijk.

Gerestaureerde poldermolen achtkante bovenkruier van algemeen belang voor de (Friese) molengeschiedenis en voor de bemalingsgeschiedenis van de Friese polders, in het bijzonder van die van de Huitebuursterpolder.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Molen