Kerkstraat 24, 5401 BE te Uden

Omschrijving

St.Petrus'Stoel van Antiochie. Gewijd 1890 Ch. Weber. Driebeukige kruisbasiliek in neo-romano-gotische trant met achthoekige kruising, waarop een hoge koepeltoren. Slanke achthoekige torens ter weerszijden van de voorgevel en apsiden tegen koor en de sluitgevels van het transept. Alleen de koorapsis heeft een omgang.

Een tweeklaviers orgel met vrij pedaal en pneumatische tractuur gemaakt door T. Nöhren in 1906. In 1970 door de firma Verschueren voorzien van een electrische tractuur die niet onder de bescherming valt.

Het voornamelijk in rode baksteen uitgevoerde interieur heeft een alternerend stelsel van pijlers en zuilen, zesdelige gewelven over schip en transept en een stergewelf over het koor. Fijn gedetailleerde sculptuur aan de kapitelen. Altaarciborium uit de bouwtijd; koepelbeschildering door Jan Oosterman. Hoofdweg uit de tweede periode van Weber. Klokkenstoel met klok van Petit en Fritsen, 1890, diam. 163 cm.