Vorstenburg 1, 5401 AZ te Uden

Omschrijving

Birgittinessenklooster "Maria Refugie". Gebouwengroep waarin opgenomen een deel van het voormalige kasteel Vorstenborch, dat in 1720 is uitgebreid met kloostergebouwen en in 1739 met een kapel. De driezijdig gesloten kapel met dakruiter is door P.J.H. Cuypers vergroot. Inwendig stucgewelf op kooflijst en komposietpilasters; houten galerij op toscaanse zuilen. Uitwendig aan de zuidzijde gebeeldhouwde natuurstenen portaal. 18e eeuwse altaarretabels; dubbele eiken koorbanken met snijwerk uit de 16e eeuw; 18e eeuwse eiken preekstoel, voorzangersgestoelte met gesneden panelen uit de 16e eeuw; orgel uit 1757. Houten beelden: H. Maagd (14e eeuw); Christus op de Koude Steen 15e eeuw); Kruisdraging (15e eeuw); St. Anna te drieën (15e eeuw) St. Catharina (omstreeks 1500); St. Anna te Drieën (16e eeuw); op de galerijbalustrade kruisbeeld tussen Maria en Johannes (16e eeuw); Petrus en Paulus (18e eeuw), twee engelen (18e eeuw). In de refter 16e eeuws schilderij op paneel; bewening van Christus. voorts gesneden eiken preekstoel uit de 16e eeuw met laatgotisch en renaissance ornament; schilderij met gezicht op Den Haag. In de spreekkamer 17e eeuwse schouw met gebeeldhouwde wangen en 17e eeuwse haardplaat. Kloostergebouwen grotendeels met houten kruiskozijnen, gave interieurs en balkenzoldering, 17e en 18e eeuw. Tuinmuur met tandlijst in baksteen en met steunberen. Mechanisch torenuurwerk, 1843. In het klooster een horizontale zonnewijzer, in tin gegoten. Gesigneerd A V G 1765.

Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl