Ulrum K 118
by Panserweg 1, Zoutkamp

Omschrijving

HUNSINGO SLUIS of Kleine Sluis met SLUISMEESTERSHUISJE. Uit rode handvormsteen opgetrokken open dubbelkerende uitwateringssluis, volgens een stichtingssteen gebouwd in 1859. Het metselwerk is afgedekt met hardstenen dekplaten. De deursponningen zijn voorzien van hardstenen aanslagen. In het door hardstenen hoekstukken opgesloten metselwerk zijn hardstenen haalkommen opgenomen voorzien van smeedijzeren pennen. Het binnenhoofd is uitgerust met een paar in 1956 aangebrachte azobéhouten puntdeuren, waarvan de beplanking ontbreekt. De ebdeuren zijn ieder voorzien van een stalen duwboom met ketting en ijzeren kaapstanders met een gietijzeren draaiwerk. Het buitenhoofd is uitgerust met twee paar azobéhouten puntdeuren. Deze vloeddeuren zijn ieder voorzien van een stalen duwboom met ketting en ijzeren kaapstanders met een gietijzeren draaiwerk. Op de kaapstanders staat vermeld: 'G.J.Wispelwey & co, machinefabriek, ijzer- metaalgieterij, en ketelmakerij, Zwolle'. De vloeddeuren zijn te verankeren met in hardstenen blokken te plaatsen sluitbomen. Alle deuren zijn aan de bovenzijde afgehangen aan in de hardstenen aanslagen opgenomen halsbeugels. Houten remmingwerken aan de binnenzijde. De sluis is aan binnen- en buitenzijde voorzien van in het metselwerk ingekaste enkele schotbalksponningen, aan de buitenzijde voorzien van gemetselde vleugels met hardstenen dekplaten en hoekstukken. De sluiskolk is afgeschermd door een smeedstalen hek. Houten SLUISMEESTERSHUISJE onder met koper gedekt aan voorzijde doorlopend zadeldak met verzorgde houten details, windveer en vensters met zesruiterschuiframen. Hardstenen stichtingssteen met het opschrift: 'gebouwd 1859'. De 20ste-eeuwse gelaststalen draaibrug (welke de oorspronkelijke geklonken ijzeren draaibrug vervangt) valt wegens te weinig monumentale waarde buiten de bescherming van rijkswege.

Waardering

Hunsingo Sluis of Kleine Sluis. Uitwateringssluis met sluismeestershuisje van algemeen belang wegens:

- de ouderdom;

- de betekenis voor de waterstaatkundige geschiedenis van de provincie Groningen, in het bijzonder voor de afwatering van een groot gedeelte van Hunsingo;

- het materiaalgebruik en de vormgeving;

- de markante ligging;