Usquert C 988
Usquert C 2120
Kloosterwijtwerderweg 4, 9988 NV te Usquert

Omschrijving

Grote boerderij van het kop-hals-romptype, blijkens datumsteen in de voorste puntgevel herbouwd in 1813. Het voorste gedeelte van het voorhuis vormt een groot onderkelderd vertrek met kastenwand tegen de achterwand en schouw tegen de voorgevel. In het halsgedeelte is een gotische schouw aangebracht met twee wapenschilden: het Johannieterkruis en het wapen van Joh.Munter (gestorven 1461) commandeur van Kloosterwijtwerd. In de achterwand replica's van haardstenen, rond een origineel exemplaar gedateerd 1587. In de hall in het schuurgedeelte is een gebeeldhouwd reliëf ingemetseld voorstellende de kruisdragende Christus met Veronica; beneden twee wapenschilden, met het Johannieterkruis en een met de Franse lelie, die ook in het wapen van Joh.Munter voorkomt. De tuin zou aangelegd zijn ter plaatse waar het klooster gestaan heeft. In de tuin particuliere begraafplaats met op hout geschilderd kapelletje en toegangspoort met brug, 18e eeuw. Grafzerk voor Evert Josten, overleden 1652.