Bij Heechein 5, 8491 EL te Akkrum

Inleiding

THEEKOEPEL, 18de-eeuws, thans deel uitmakend van het complex Welgelegen dat bij testament werd gesticht door Suster van der Vegt (overleden 1924). Het complex is in de jaren 1928-1929 aangelegd op een perceel dat eertijds de wandeltuin met vijvers en monumentaal geboomte van een buitenhuis met theekoepel was. Het huis werd in de 18de eeuw gesloopt. De 18de-eeuwse theekoepel en de eveneens 18de-eeuwse zonnewijzer bleven bewaard. De wandeltuin, het laatst eigendom van de familie Van der Vegt, lag achter een hoge gemetselde muur. Deze werd afgebroken ten behoeve van de bouw van de huidige lage tuinmuur met balustrade. De theekoepel, die direct aan het Heechein ligt, is ingebed in een barok aandoende aanleg met buxushagen. De ronde vormen verwijzen naar de oost-west as met rond bassin in de tuin van Welgelegen (ontwerp J.W.Verdenius, 1929), waardoor toch een zekere relatie tussen beide tuinen ontstaat. De muurvleugels aan weerszijden zijn gereconstrueerd.

Omschrijving

Achtkante theekoepel, opgetrokken uit rode baksteen en gedekt door een bolvormig koperen dak; geprofileerde daklijst; achtkante topschoorsteen met geprofileerde randen; schoorsteenbord en koperen windvaan. Souterrain met deur, liggende vensters en ijzeren raamrooster. Eenvoudig omlijste verhoogd gelegen ingangspartij met dubbele paneel/glasdeuren; 12-ruits bovenlicht; hardstenen drietreeds stoep met bordes. In zeven van de acht muurvlakken een meerruitsschuifraam (12/16); het achtste blind. Sober maar verzorgd interieur.

THEEKOEPEL van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en tuinhistorisch belang:

- vanwege de sobere maar verzorgde architectuur van ex- en interieur;

- vanwege de oorspronkelijke functie;

- vanwege de herinnering aan het vroegere buitenhuis met wandeltuin waartoe de theekoepel eertijds behoorde;

- vanwege de nieuwe in 1928-1929 ontstane relatie met het complex Welgelegen;

- vanwege de visuele en functionele relatie met de overige onderdelen van het complex;