Molenstraat 72, 4571 EZ te Axel

Omschrijving

In 1750 gebouwde stenen KORENMOLEN met hardstenen wapen van Zeeland in een Lodewijk XV trant; markant gesitueerd op het vm. bastion Vlissingen van Axel.

De molenromp is opgetrokken uit IJsselsteen met aan de bovenzijde enkele uitkragende lagen rode steen. Aan de zijde van de Molenstraat bevindt zich de rondbogige toegang met dubbele deuren onder hardstenen latei en dito wapensteen; aan weerszijden van de wapensteen is het boogsegment opgevuld met lagen metselwerk.

In de romp enkele kleine vensters.

De oorspronkelijke balklagen en zolders zijn nog grotendeels aanwezig, evenals de kuip en rolvloer bovenop het muurwerk.

De molenromp is van belang vanwege zijn oudheidkundige waarde, en vanwege de wijze van uitvoering en situering ook van architectuurhistorische waarde.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Molen