Prinsenbeek H 1026
Prinsenbeek H 2583
Beeksestraat 92, 4841 GD te Prinsenbeek

Omschrijving

19e eeuwse dubbele landarbeiderswoning van een bouwlaag met dito aangebouwde stal onder met riet gedekt zadeldak. Bakhuis, nog in het bezit van de bakoven onder pannendak.

De woningen bezitten ieder een eenvoudige voordeur met bovenlicht en vierruitsvenster met luiken in de voorgevel; in het stalgedeelte een stalvenstertje in de voorgevel, twee staldeuren en -luiken, een hooiluik en drie stalvenstertjes in de zijgevel; tegen de achtergevel later gebouwde toiletgelegenheid, gedekt door grijze pannen; twee kleine keldervensters, een staldeur en stalvenstertje, een eenvoudige deur met bovenlicht en vierruitsvenster bevinden zich in de achtergevel; in de zijgevel nog een klein venster en twee zoldervensters.

Bakhuis onder met rode pannen gedekt dak; eenvoudige deur waarboven cementen latei aan de voorzijde, een bakoven tegen de achterzijde.

De dubbele landarbeiderswoning met aangebouwde stal en het bakhuis met bakoven zijn van belang voor de architectuurhistorie als voorbeeld van bescheiden landelijke bouwkunst.