Utrecht B 5450 A1
Utrecht B 5450 A2
Lange Nieuwstraat 59 A, 3512 PD te Utrecht
Lange Nieuwstraat 55, 3512 PD te Utrecht
Lange Nieuwstraat 55 Bis, 3512 PD te Utrecht
Lange Nieuwstraat 53 B, 3512 PD te Utrecht

Omschrijving

Oorspronkelijk 17e eeuws doch thans hoofdzakelijk 19e eeuws aandoend, onderkelderd woonhuis met twee verdiepingen onder met pannen gedekt schilddak, met gepleisterde lijstgevel ter breedte van vier vensterassen, met beneden grote, deels nog acht-ruitsschuifvensters en ingang met bovenlicht in rechte omlijsting, en links onder een keldervenster, op de eerste verdieping een viertal zesruitsschuifvensters en op de tweede verdieping drie vierruitsschuifvensters en boven de kroonlijst een dakkapel; de grotendeels gepleisterde achtergevel ter breedte van drie vensterassen, vertoont boven de tuindeur een gedeelte van een ontlastingsboog en op de beganegrond voorts nog twee vierruitsschuifvensters; op de eerste verdieping een drietal vensters met nog ten dele een zesruitsroedenverdeling; op de tweede verdieping twee kleine vierruitsschuifvensters; de gevel wordt afgesloten door een rechte gootlijst op klossen, waarboven nog een dakkapel. Inwendig twee tongewelfde kelders aan de voorzijde en een troggewelven en balken overwelfde kelder met door een kroonlijst afgesloten schouw, welke kelders tesamen met de nog resterende ontlastingsboog in de achtergevel, enkele sleutelstukken in de balklaag van de beganegrond en onderdelen van de tweejukkige kap van 17e eeuwse oorsprong zijn, terwijl de dubbele paneeldeur met halfrondboogvormig bovenlicht en dito vensters te weerszijden, tesamen met de paneeldeur met kroonlijst en de overige omlijstingen en nis in de hal van 19e eeuws karakter zijn. Historische stadswoning.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis