Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
364128
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
24 april 1990
Kadaster deel/nr: 
82875/22
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hilvarenbeek
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Esbeek
X-Y coördinaat: 
137736 - 384046

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

In 1905 in opdracht van 'De Utrecht' en naar ontwerp van A.J. Kropholler en J.F. Staal jr. gebouwde HOUTVESTERSWONING met BRANDTOREN, omvattende een op rechthoekige plattegrond gesitueerde woning van twee bouwlagen met topgevels, gedekt door een zadeldak, alsmede een ingebouwde uitzichttoren op vierkante grondslag van zeven bouwlagen onder een sterk overkragend dak, waarop een klokvormige spits.

Aan de noord- en zuidzijde zware uitgemetselde verhogingen, die aan de noordzijde de toren flankeren met een bouwlaag boven het zadeldak van de woning, en aan de zuidzijde met twee bouwlagen. Aan de zuidzijde van de toren is de zijgevel van het woonhuis ter ondersteuning van de toren hoog opgemetseld tot boven nokhoogte en met schuine zijden uitgevoerd. Over een bouwlaag vanaf maaiveld is aan de zuidzijde een aanbouw toegevoegd, waarin een portiek met toegangen tot de woning, respectievelijk tot een kantoor en de toren.

Aan de noordzijde is een bijkeuken met ingang aangebouwd. Het bouwwerk bezit diverse balkons en platforms aan de noord- en zuidkant.

De muren van de woning en flankerende gedeelten van de toren zijn in baksteen uitgevoerd, verlevendigd door hardsteen en siermetselwerk, de toren is in hout uitgevoerd en met zink bekleed. De dakbedekking van de woning bestaat uit rode pannen met een rand van blauwe pannen langs de nok. De vensteropeningen in de woning hebben glas-in-lood bovenlichten en de vensters op de begane grond bezitten luiken.

De brandtoren kent diepliggende rechthoekige vensters, de flankerende delen van de toren zijn voorzien van vensters in fantasievormen. De deuren zijn uitgevoerd als eenvoudige paneeldeuren met latten in de panelen.

De houtvesterswoning met brandtoren is zowel architectuur-historisch als cultuurhistorisch van belang vanwege zeldzaamheid en wijze van uitvoering en als zodanig van oudheidkundige waarde.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaTorenlaan15085 NLEsbeek

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenBedrijfs-,fabriekswoning

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HilvarenbeekI242