Hilvarenbeek I 242
Torenlaan 1, 5085 NL te Esbeek

Omschrijving

In 1905 in opdracht van 'De Utrecht' en naar ontwerp van A.J. Kropholler en J.F. Staal jr. gebouwde HOUTVESTERSWONING met BRANDTOREN, omvattende een op rechthoekige plattegrond gesitueerde woning van twee bouwlagen met topgevels, gedekt door een zadeldak, alsmede een ingebouwde uitzichttoren op vierkante grondslag van zeven bouwlagen onder een sterk overkragend dak, waarop een klokvormige spits.

Aan de noord- en zuidzijde zware uitgemetselde verhogingen, die aan de noordzijde de toren flankeren met een bouwlaag boven het zadeldak van de woning, en aan de zuidzijde met twee bouwlagen. Aan de zuidzijde van de toren is de zijgevel van het woonhuis ter ondersteuning van de toren hoog opgemetseld tot boven nokhoogte en met schuine zijden uitgevoerd. Over een bouwlaag vanaf maaiveld is aan de zuidzijde een aanbouw toegevoegd, waarin een portiek met toegangen tot de woning, respectievelijk tot een kantoor en de toren.

Aan de noordzijde is een bijkeuken met ingang aangebouwd. Het bouwwerk bezit diverse balkons en platforms aan de noord- en zuidkant.

De muren van de woning en flankerende gedeelten van de toren zijn in baksteen uitgevoerd, verlevendigd door hardsteen en siermetselwerk, de toren is in hout uitgevoerd en met zink bekleed. De dakbedekking van de woning bestaat uit rode pannen met een rand van blauwe pannen langs de nok. De vensteropeningen in de woning hebben glas-in-lood bovenlichten en de vensters op de begane grond bezitten luiken.

De brandtoren kent diepliggende rechthoekige vensters, de flankerende delen van de toren zijn voorzien van vensters in fantasievormen. De deuren zijn uitgevoerd als eenvoudige paneeldeuren met latten in de panelen.

De houtvesterswoning met brandtoren is zowel architectuur-historisch als cultuurhistorisch van belang vanwege zeldzaamheid en wijze van uitvoering en als zodanig van oudheidkundige waarde.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Bedrijfs-,fabriekswoning