Breukelen Sint Pieters A 397
Breukelen, Theekoepel Straatweg

Omschrijving

Zeszijdige houten THEEKOEPEL onder overhangende rietgedekte kap met gesneden houten lijst en gedraaide hoek-ornamenten, uitgevoerd in late Empire-trant rond het midden van de 19e eeuw, en in oorsprong behorend tot het aan de overzijde van de Vecht gelegen Gunterstein.

De witgeverfde koepel heeft een omlopend balcon, steunend op gesneden colonnetten en voorzien van gedraaide gietijzeren spijlen, evenals de rechte toegangstrap. Met uitzondering van de eenvoudige houten deur is de gepleisterde beganegrond vrijwel blind.

De verdieping bevat zes hoekpilasters en in het midden van elke zijde een rondboogvenster met brede middenstijl, vierruitsverdeling onder en gebogen drieruitsverdeling boven, waarbij tegenover de trap Franse tuindeuren in dezelfde trant zijn aangebracht.

De kap wordt voorts bekroond door een gedraaide pinakel.

Direct aan de Vecht gesitueerde Empire theekoepel van belang wegens de karakteristieke verschijningsvorm, type en situering en tevens als reminiscentie aan de historische buitenplaats-bebouwing langs de Vecht.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen