Westzaan B 3468
Provincialeweg 16, 1551 SB te Westzaan

Omschrijving

Gepleisterd bakstenen HERENHUIS met een bouwlaag en kapverdieping onder pannen schilddak met aanluiving aan de noordzijde, genaamd villa Rote en in oorsprong gebouwd aan Overtoom 56 doch in 1990 met gebruikmaking van de oorspronkelijke onderdelen verplaatst naar de Gouw, eveneens te Westzaan.

Aan de zuidzijde een lijstgevel met hoeklisenen, eindigend in gebeeldhouwde consoles en een hoger middenrisaliet met halsgevel, voorzien van rijk gebeeldhouwde vleugelstukken - de Dag en de Nacht voorstellend - en een gebogen bekroning, waaronder een reliëf met Mercurius.

Tussen het zoldervenster en de pilasteromlijsting van de voordeur bevindt zich een zonnewijzersteen in Lodewijk XIV-stijl, met opschrift de tekst van psalm 127 vers 1 en ANNO 1729.

Deur en snijraam in Lodewijk XVI-stijl.

In alle gevels schuifvensters met kleine roedenverdeling (twaalf- of negenruits). In de westgevel voorts twee ovale venstertjes in gebeeldhouwde omlijstingen.

Inwendig ondermeer de in oorsprong 18e-eeuwse gangbetimmering, wandbekleding, balkenplafonds der beide voorkamers (zuidzijde), tooglijst in Lodewijk XVI-stijl in linkervoorkamer en hoekkasten, gesneden trap; voorts een gebeeldhouwde schouw en een uit een ander Zaans pand afkomstige smuiger met mangaankleurige figuurtegels.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)