Hoogblokland D 657
Hoogblokland D 658
Dorpsweg 80 A, 4221 LJ te Hoogblokland

Omschrijving

Op verhoogd terrein gesitueerd, ter plaatse van de in 1879 afgebroken Middeleeuwse kruiskerk, in 1880-81 naar ontwerp van A. van der Haven in 'Waterstaatsstijl' uitgevoerd zaalkerkje met driezijdig gesloten consistorieruimte onder leien zadeldak, met vergulde weerhaan, en met ingebouwde fronttoren, voorzien van vier wijzerplaten met vergulde cijfers en wijzers boven de dubbele galmgaten, een gemetselde balustrade met vier hoektorentjes en een zeszijdige, met leien gedekte spits met torenkruis.

Het zeven traveeën tellende kerkgebouw is opgetrokken in baksteen op een hoge, gepleisterde sokkel met natuursteen-imitatie, geleed door pilasters die een houten kroonlijst dragen en voorzien van gietijzeren rondboogvensters met gele siersteen-omlijsting.

De vensters in het eerste en het laatste travee zijn beperkt tot halfronde bovenlichten in spaarvelden, terwijl in de schuine zijden van het v.m. consistoriegedeelte elk een roosvenster is aangebracht en in de rechte zijde twee rondboogvensters.

De voorgevel bevat de hoofdingang met dubbele paneeldeuren en halfrond, verdeeld bovenlicht in het midden, waarboven een gedenksteen met opschrift uit 1880 en twee gietijzeren roosvensters boven elkaar; voorts twee rondboogvormige spaarvelden te weerszijden en klimmende bogen bij de afgeschuinde bovenzijden, alsmede links van de ingang een lantaarn met gietijzeren voluut-arm.

In de linkerzijgevel voorts een drietal dubbele paneeldeuren met geprofileerde omlijsting, alsmede een gedenksteen, en in de rechterzijgevel een zij-ingang met dubbele paneeldeuren en bij de uiteinden elk een enkelvoudige deur.

Inwendig is de rechthoekig afgesloten, witgepleisterde kerkruimte overdekt door een tongewelf waarin twee ronde lucht-openingen met sierroosters, aan de korte zijden voorzien van drie gestucte rondbogen met geprofileerde omlijsting en rondom van een doorgaande kroonlijst; voorts bevinden zich hier uit de voorgaande kerk de renaissance-preekstoel uit 1632 met koperen lessenaar uit 1766 en in 1768 toegevoegde trap, alsmede koperen doopbekkenhouder, voorlezerslessenaar en dubbele kroonluchter.

Uit de bouwtijd de driezijdig boven de rondboogvormige ingang uitgebouwde houten orgelgalerij.

In het voorportaal bevinden zich diverse 17e- en 18e -eeuwse hardstenen zerken, afkomstig uit de voorgaande kerk en het omliggend kerkhof.

Klokkenstoel met klok van P. Seest, 1765, diam. 91 cm. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk uit 1631.

Laat-19e-eeuwse dorpskerk met deels uit de voorgaande kerk afkomstige, en deels uit de bouwtijd stammende interieur-onderdelen van belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde alsook wegens de markante, historische situering.

Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel